Virágméz

A virágméz nem önálló fajtaméz, mivel összetétele rendkívül eltérő lehet a méhek által látogatott virágok sokfélesége miatt, de minden esetben kizárólag virágok nektárjából készül. Így az ízük mellett a színük is rendkívül változatos, de általában sötét árnyalatúak, barnás színűek.
Jellemző rájuk a gyors kristályosodás. Hasonlóan jó étrendi hatással bírnak mint a fajtamézek.
Elsősorban sütéshez-főzéshez és tea ízesítésre történő használatuk ajánlott, de önmagukban is fogyaszthatók.

Jótékony hatásai

Mivel a virágmézet a méhek többféle virág, illetve gyógynövény nektárjából állítják elő, így kifejezetten erőteljes immunerősítő, roboráló, általános erősítő, nagy baktériumölő, és nyugtató hatással rendelkezik. Hatékony fertőtlenítési képességgel, valamint sebkezelésre való alkalmassággal bír, mivel megakadályozza a seb fertőződését, és elősegíti a hegképződést is.

Napraforgóméz

A napraforgóméz állaga rendkívül lágy, gyorsan krémesedő és rendkívül ízletes. Színe aranysárga, amely később sötétebbé válik. A színt az határozza meg, hogy mennyi flavonoid található meg a napraforgómézben. A napraforgóméz krémméz, mivel magas szőlőcukor tartalma miatt hamar kristályosodik. Ez a fajta méztípus különösen ajánlott például a mézeskalács sütéséhez. Hungarikum.

Jótékony hatásai

A napraforgóméz ásványi anyag tartalma nagyon magas. Rendszeres fogyasztása tökéletes megoldás az általános egészségi állapot javítására. Kiválóan alkalmazható a torok mechanikai úton történő tisztítására. A nagy kristályos szemcsék képesek elsodorni a betegségeket okozó baktériumokat, ezért torokgyulladás esetén kifejezetten ajánlott a kristályos formában történő napraforgóméz fogyasztás. Ha szeret­nénk kristályossá varázsolni a friss napraforgómézünket, csupán annyit kell tenni, hogy 15oC hőmérsékletű helyre kell helyezni az üveget.
A napraforgóméz kémhatása savas, ezért fogyasztása gyomorsav túltengés esetén nem ajánlott.

Akác lépesméz

A méhészetben létrejött termékek közül, a lépesméz őrizte meg legősibb formáját. Úgy kerül forgalomba, ahogyan azt a méhek előállítják: méhviaszsejtekbe zárva tárolják a mézet. A termelő a lépeket csupán feldarabolja, majd mézzel töltött üvegekbe helyezi. Vagyis a lépesméz egyáltalán nem megy át semmiféle technológiai folyamaton. A lépesméz előállítása igen áldozatos munkát igényel. A méhviaszt maguk a méhek állítják elő, 1 kg viaszhoz (amely a lépek falát alkotja) 3,5 kg mézet és 50 g virágport használnak fel. A méhész kitartóan, nagy szakértelemmel végezni mind a termelést, mind pedig a begyűjtést, hogy ez a rangos, és roppant értékes igazi Hungarikum megszülethessen és a legmagasabb minőségben kerülhessen a fogyasztók asztalára.

Jótékony hatásai

Magas A-vitamin tartalma mellett a lépesméz nagyon értékes alkotó anyagi akkor tudják leginkább kifejteni hatásukat, ha a rágás során vissza­maradt viaszdarabot is lenyeljük. A méhviasz fogyasztásának köszönhetően kitisztulnak arcüregeink, így kiváló hatással bír arcüreggyulladás esetén, megszűnteti az orrdugulást, enyhíti a homloküreg gyulladást, és csökkenti a szénanátha tüneteit is.

Repceméz

Nagyon édes, ízében visszaköszön a virág karakteres illata. Folyékonyan nagyon világos színű, de napok alatt hófehér apró szemcsékké kristályo­sodik. Kristályosodás után fehér színű, zsírszerű állagú lesz, ezért hívják krémméznek. Az egyik legmagasabb szőlőcukor tartalmú méz, amely fogyasztása kifejezetten ajánlott sportolók számára. A szellemi vagy fizikai munkát végző személyek is bátran beilleszthetik az étrendjükbe, és kifejezetten ajánlott a legyengült, sokat betegeskedő személyek számára.

Jótékony hatásai

A repceméz nagyon értékes és hatásos méz, mivel közvetlenül szűrés után kerül kiszerelésre és szinte minden alkotóeleme károsodás nélkül kerül a szervezetünkbe. Enyhén lúgos kémhatású méz, gyomorsavtúltengés esetén a gyomorsav csökkentő hatása jelentős. Magas vastartalma miatt, vérszegénységben szenvedők szívesen fogyasztják. Erősítő, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású. Candida diéta esetén bátran beépíthető az étrendbe. A cukorbetegség káros mellékhatásainak enyhítésére is alkalmazható.

Hársméz

A hársfa csodálatos illatú virágai bőven ontják az egyik legkiválóbb jótékony hatással rendelkező nektárt. A hársméz színe az akácénál sötétebb, a világossárgától a borostyánsárgáig változhat. Viszonylag nehezen kristályosodik. Erős, jellegzetes hárs illatú, fűszerezi az ételeket, italokat. Enyhén kesernyés ízű fajtaméz, s ez miatt főzéshez és sütéshez nem ajánlott, mert a hőhatás révén a kesernyés íze felerősödik.

Jótékony hatásai

A hársméz rendelkezik a legerősebb gyulladásgátló hatással. Kolin tartalma gátolja az érelmeszesedést és segít ellene a küzdelemben.
Fertőtlenítő hatása jól ismert megfázás, torokgyulladás és köhögés esetén, ez az orvosok által legrégebben javasolt “orvosság”. Hörg­hurutra is kiváló, és alkalmas a lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra. Ajánlott a gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok gyógyítására. Fogyasztása idegesség, nyugtalanság, álmatlanság leküzdésére ellen is hatásos. E mézzel szoktak különböző mézpakolásokat készíteni.

Akácméz

A hazánkban előállított mézek közül az akácméz világszerte a legismertebb. Hungarikum! Egész Európában Magyarországon van a legkiter­jedtebb, összefüggő erdőségeket alkotó akácfaállomány. A hazai erdőállomány egyötöde tiszta állományú akácerdő. Az akácméz színe kristálytiszta, egészen enyhén sárga, vagy egyes évjáratokban zöldes árnyalatú. Nagyon kevés virágport tartalmaz. Mellékíz nélküli aromája teszi egyedivé, íze a legtöbb méznél édesebb, míg savtartalma a legtöbb méznél alacsonyabb. Gyümölcscukorban igen gazdag, így lassan kristályosodik, akár 1-2 évig is folyékony marad. Jó édesítő képessége mellett ezért is olyan keresett a világpiacon. Íze miatt szívesen használják süteményekbe is. Fogyasztása minden formában lehetséges önmagában, kenyérrel-vajjal, teában, sütés-főzéshez, műzli alkotórészként stb. Készítenek belőle mézes pálinkát, mézes bort és mézbort is.

Jótékony hatásai

Az akácméz robinint és akacint tartalmaz, ezért jó általános fertőtlenítő hatása van, méregtelenítő és köhögéscsillapító hatású.Gyomorsav túltengés esetén hatásos lehet. Az akác mézben lévő gyümölcscukornak májregeneráló hatása és izomlazító képessége van.

Kiszereléseink: A falánkaktól a gurmanokig, a piciktől a nagyokig