Mézünk

A tájba illő cserép és bontott tégla jól harmonizál a természettel. Ám ez az összhang nem pusztán esztétikai, hisz a 40-50 m2-es helyiségben zajlik a termelő munka összes szakasza. Itt folyik a kipörgetés, palackozás, címkézés. Itt telelnek a méhek és itt dolgoznak a krémméz előállításához szükséges gépek és a forgóasztalos töltő. Belülről az épület az Uniós szabályoknak megfelelően minden oldalon csempézett, a 45 fokba dőlő ablakpárkányok megakadályozzák a por és a kosz lerakó­dását, így üzemünk az ANTSZ és az állategészségügy által jóváhagyott, szabvány előállító manufaktúrának minősül. Raktárral együtt összesen 170 m2 alapterületű.

Minőségünk

Közel 75 éves családi hagyománnyal csak a tájegységre jellemző fajtákat termesztjük, elkerülve modern és újhullámos mézek termelését, hogy méhészetünk méltán képviselje a jellegzetes és hagyományos magyar ízeket. A méheink szigorú termőterület korlátozása mellett gyüjtőgetnek. Erre garancia édesapám, aki negyven éve vette át nagyapámtól a méhészkedés ősi tudományát, mely generációk óta apáról fiúra szállt. Mézeink tisztasága mára olyan professzionális szintre, amely képes a tradicionális méhészkedés és mézkitermelés ősi hagyományait ötvözni a modern kori elvárásokkal.

A méheket vegyesen szállítjuk az ország déli régiójába Siklós 100 km-es körzetben. Leginkább a Dráva környékére, a Zselicbe illetve lent a Dráva partra. A méheinknél a telelés már augusztusban megkezdődik, ami azt jelenti, hogy augusztusban a napraforgó virágzás után levisszük a Drávához az összes családot. Ott van az állandó telephelyünk, ott teleltetünk. Méheink ott vannak a virág és a repce idejéig, vagyis a következő év májusáig. Májusban mikor elkezd virágozni az akác, akkor az első akácot ott fogjuk meg és gyűjtik be a szorgos méheink. Utána elmegyünk a Zselicbe, ahol a fő akác hordás történik. Utána ott maradunk a hársra, mely rá 3-4 hétre virágzik. Onnan elmegyünk napraforgóra, általában Pécsvárad környékére. Amikor vége a napra­forgónak, akkor megyünk vissza az állandó telephelyre, így van a körforgás. A Drávánál lévő telephelyünk és a Zselicen lévő telephelyünk között 98 km a távolság.

A rakodó kaptáros technológiánkból adódóan mi igazán tiszta – fajtatiszta – mézet tudunk termelni. Ez azt jelenti, hogy van egy fészek ahol „lakik a család” és a mézet azt hordják ide is, meg ide petézik a királynő. Fölfele kapnak mindig új és új fiókokat, és ami a fiókokba kerül méz, az már mindig egy tiszta méz, ott már nem keveredik az előzővel.
A gyakorlatba ez úgy van, hogy virágzik a repce, behordják a fészekbe a repcemézet, és amikor ott megtelt, akkor utána kezdik el fölfele hordani a fiókokba, így ami abba kerül az biztos, hogy csak az akkor hordott repce méz. Amikor ki van pörgetve, akkor a fészket nem pörgetjük ki. Csak a fiókot vesszük le és abból veszem ki a kereteket. Amikor elkezd virágozni az akác, akkor kipörgetjük a fészket is, és megint meg kell várni, míg a fészek megtelik. Ilyenkor az már ott keveredik repcével, de ami magába a fiókokba kerül méz, az mind tiszta fajtaméz. Ezért tudunk jó minőségű fajtatiszta mézeket termelni, mert rakodó rendszerű kaptárokkal dolgozunk és oda is figyelünk, hogy a fészek és a méztér soha ne keveredjen úgy, mint a fekvő kaptár rendszereknél. Persze önmagában ez nem elég. Gondos körültekintéssel kell megválasztani a méhek letelepítésének a helyét. A Zselic kimondottan a hársnak a hazája, az ország legnagyobb összefüggő hárserdeje ott található és ez által igazán fajtatiszta hársmézet tudunk termelni. Nekünk olyan helyen van a Zselicben a telephelyünk, ahol nincsen nagyon más növénykultúra körülötte. Nem az van, hogy ahol vannak a méhek, onnan elérnek egy napraforgó táblát is. Olyan helyen vagyunk, hogy sok km- es környezetben nincs szántóföldi növénykultúra, innentől kezdve nagyon kevés a lehetősége a méheknek arra, hogy mondjuk, napraforgót hordjanak a hársmézbe.

Történetünk

Zsifkó Csaba a Csa-Bee méhészet vezetője, a családi méhészet legfiatalabb sarja. Méhészete harmadik generációs családi vállalkozás, mely minden tudásával, apáról fiúra száll. Már az nagyapja is ezt a mesterséget művelte. Nyilván a hagyományok ilyen fokán lehet eljutni ahhoz a szakmai színvonalhoz, és elkötelezettséghez, amely jellemzi. Csabi méhész ismeretei nyilván nem az akadémiai években keresendő, hiszen neki a játszótere is a méhészet volt. Családi múltja hozta ki belőle a tapasztalatot, a méhek és a méz szeretetét a zselici vidéken.
Ez az Ö története…

„Zsifkó József, a nagyapám, egy Szigetvár melletti Almamellék nevű kis faluban élt. A szomszédos faluban Mozsgón volt egy Horváth Gyula nevű pap, aki méhész volt. A nagyapám ment el lovas kocsival a papért és költöztette át Almamellékre 1938-ban. A pap a személyes dolgai mellett két méhcsaládot is hozott magával. Útközben sokat beszélgettek a méhekről és a mézről. Így ismerkedett meg a nagyapám a méhészkedéssel. Később 1940-ben ettől a paptól kapott egy rajt, és kezdte meg a Zsifkó család a saját méhészetét, még hobbi szinten. Nagyapámat lenyűgözte a szorgos kis rovarok munkássága és a méz jótékony hatásai. Annyira rátette magát a méhekkel való munkásságára, hogy amikor megöregedett és nem tudta csinálni tovább, a fiának már 13 családot adott át. Édesapám Zsifkó Ferenc – a második Zsifkó méhészgeneráció – szintén beleszeretett a méhekbe és még tovább bővítette a nagyapám álmát. Amikor harmadik generációs méhészként feleségemmel 2009-ben átvettem édesapámtól a méhészetet 57 családdal, mi már nem hobbiként vagy jövedelem kiegészítésként folytattuk, hanem megélhetés céljából. 2014-re megőrizve elődeim jó szokását, tovább bővítettem a családi méhészetünket, ami napjainkban is már 287 méhcsaláddal foglalkozik.

Családi méhészet vagyunk, de sajnos mára ez már elcsépelt fogalommá vált. Mi azonban még igyekszünk, megőrzi e szó valódi értékét: hogy mi magunk tenyésszük és gondozzuk a méhéket, szabályozzuk a hozamot és kifejtjük a mézet generációk óta. Nem alkalmazunk bérmunkásokat, külső segítséget, mert tudjuk: a tiszta mézre csak az áldozatos munka teheti fel a koronát, és erre csak a család ereje képes. A méheknél édesapám a főnők. A legnagyobb bánásmóddal foglalkozik a méhekkel. Munkájának eredménye a kiváló minőségű és 100% fajtatisztaságú méz. Jómagam a méz készítésével, és azok forgalmazásával foglalkozom. Kettőnk közös munkája adja a család sikereit, melyhez elengedhetetlen az egymás közti maximális egyetértés.”