A méz hatásai

Ősi gyógyító elixír vagy élelmiszer?Az aranyló méz ásványi anyagokat és baktériumölő vegyületet is tartalmaz. Ismerd meg jobban!
Az elmúlt évtizedekben a táplálkozási szakemberek mind gyakrabban javasolják a cukorfogyasztás háttérbe szorítását. Helyette édesítésre sokan a mézet ajánlják.

Ha már benned is megfogalmazódott a kérdés, hogy mitől olyan egészséges a méz, pontosan mi is van benne, most kiderül.

Méz kontra cukor

A cukor édes, olcsó és könnyen szállítható, ám csak egyetlen, majdnem vegytiszta tápanyagból, a szacharózból – répa- vagy nádcukorból – áll. A szacharóz egy glükózmolekulából – szőlőcukorból – és egy fruktózmolekulából – gyümölcscukorból – épül fel, és a szervezet csak összetevőire bontva tudja felhasználni. A méz is ezt a két cukormolekulát tartalmazza, keverék formájában.

Te mennyi cukrot fogyasztasz?

A mézben 65-80% cukor, viszonylag kevés – 15-22% – víz és 0,5%, néha valamivel több fehérje található. A nektár szacharóztartalmából kezdetben a mézben 6-10% van, amelyből az érés után körülbelül 4% marad, a többit az invertáz enzim glükózzá és fruktózzá hasítja. Némelyik méz maltózt tartalmaz, a hársmézben pedig nagyobb mennyiségben a melozitóz fordul elő.

Ez szól a méz mellett

Ha a méz és a kristálycukor között nincs lényeges különbség, melyiket fogyaszd inkább? A kristálycukor gyártása során a cukorrépából vagy cukornádból csaknem vegytiszta terméket állítanak elő, a méz ellenben a cukrok mellett olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek kismértékben hozzájárulnak ásványianyag- és vitaminszükségleted kielégítéséhez. A méz tömegének negyedrésze víz, és kisebb az energiatartalma – 288 kcal/10 dkg -, mint a cukornak – 394 kcal/10 dkg. Ezek az érvek mind a méz mellett szólnak.